top of page

המלצות סיניות לחורף בריא +מתכון למרק חורף אמיתי

November 06, 2017

המלצות סיניות לחורף בריא + מתכון למרק   שלושת הכתומים


בסתיו ובחורף אם נתבונן סביבנו נראה את הפירות נושרים מהעצים, נרקבים, והזרעים נטמעים באדמה למשך החורף. האוויר מתקרר, הטמפרטורה יורדת,

החיות מתכנסות לשנת חורף והכל מואט.  

 

אם נתבונן באדם, נראה תהליכים מקבילים: האביב והקיץ הן עונות מאופיינות בהרבה תנועה ועשייה, בהן אנו מנצלים את שעות האור הרבות לפעילות. ואילו בסתיו ובחורף אנשים אוהבים להתכנס בביתם. שעות האור מתקצרות, וזוהי העת להמעיט בפעילות ולהתחזק. 

 

המעבר בין העונות הוא הדרגתי, וקורה מיום ליום. וכך  גם גופנו משתנה מיום ליום בהתאמה.

קל לראות את הדבר כשנתבונן למשל על חיות מחמד, כמו כלבים וחתולים, המחליפים בסתיו

את פרוות הקיץ הדקה בפרוות חורף עבה.

 

גם גופנו מגיב לשינויי מזג האוויר בסימנים קטנים ועדינים ועל מנת לעבור את העונה בבריאות טובה,

עלינו להיות קשובים לסימנים אלו, ולשנות את אורחות חיינו בהתאם.

החורף הוא זמן למנוחה   והדברים בטבע מתכנסים, נחבאים,   רדומים. 
התנועה איטית יותר- החיות מסתובבות פחות בחוץ או ישנות, הצמחים אינם פורחים, 
   

החורף הוא זמן להתכנסות, להתבוננות פנימה ולפיתוח מודעות עצמית. שעות החושך ארוכות, 
וזוהי העת להמעיט בפעילות מחוץ לבית, ולהעדיף שמירה על האנרגיות החיוניות שלנו. 
על האדם להישאר חמים ולהתעטף בבגדים שיגנו עליו מהקור. זהו זמן להשקיע ביחסים עם הזולת, 
להקשיב ולחזק את היחסים עם המשפחה והחברים.

 

ההמלצות הן  לפרוש לשינה בשעה מוקדמת, ולקום עם הזריחה המתאחרת של החורף.

ברמה הרגשית,  המלצה על מתינות ורוגע. זוהי העת להתכנסות, להרהורים, להתבוננות, ומכאן לטרנספורמציה 
פנימית שקטה.

 

האיברים הקשורים לעונה זו הם האיברים : הכליות ושלפוחית השתן.

כדי לחזק אותם יש לאזן את צריכת המלח: מעט מהטעם המלוח מחזק   אולם, עודף מלח 
פוגע בהם. תרגול מתיחות של השרירים הזוקפים של הגב, ורוטציות של האגן יכולים לסייע לשחרור המרידיאנים של איברים אלה.

בחורף חשוב להימנע מחשיפה לקור, לשמור על הנקבוביות סגורות ולהימנע מהזעה בחוץ. 
כמו כן חשוב לשמור את אזור הגב והצוואר מכוסים וחמים, ולא לחשוף אותם לרוח.

 


עקרונות לתזונה נכונה

טעמים מומלצים: 
הטעם המר והטעם המלוח מסייעים לכנס את אנרגיית הגוף פנימה, ולכן מומלצים לצריכה 
בחורף בכמות מתונה. 
המזונות המרים והמלוחים מקררים בדרך כלל, ולכן יש להוסיף לצריכתם מזון מחמם.

 

שיטות הכנה מומלצות:

מומלץ לצרוך מרקים, תבשילים ודייסות. 
המזון יבושל על להבה נמוכה למשך זמן רב יותר, כמו תבשילי קדרה. 
ניתן לקלות זרעים ואגוזים. 
בחורף אפשר להשתמש ביותר שמן.

 

מזונות שכדאי לצרוך:

המזונות המומלצים בעונת החורף הם ירקות שורש, דגנים מלאים, וקטניות, זרעים ואגוזים 
קלויים, ובשר מן החי (רצוי בשר בקר ועוף, שנחשבים מחממים, לעומת דגים ומאכלים מן הים, 
הנחשבים מקררים).

מזונות הנחשבים מרים הם שיפון, לפת, בצל ירוק, יין, קפה   תה קמומיל, שן הארי ואכיניצאה.

מזונות הנחשבים מלוחים הם דגי ים, פירות ים, רוטב סויה, מיסו, אצות ים, שעורה 
וכל מזון מומלח אחר.

התבלינים המומלצים ביותר בחורף הם שום וג'ינג'ר.


מזונות שכדאי להפחית:

בחורף יש להימנע ממזון חי ונא (RAW), משום שהוא מקרר את הגוף. מזונות אלו מומלצים יותר
וטובים באביב ובקיץ.

חשוב לא להפריז באכילת מלח. אמנם הטעם המלוח נחשב למחזק של הכליות ושלפוחית השתן, 
אולם רק בכמות מתונה. בכמות רבה מידי המלח גורם לפגיעה בכליות, לעלייה בלחץ הדם, לבצקות 
ולצריכת מים מוגברת.

חשוב לשמור על חום הגוף בכלל ואזור העורף והגב התחתון בפרט.   

 

מרק שלושת הכתומים

מרק טעים המשלב את שלושת כתומי החורף גזר, בטטה ודלעת בתוספת פלפל שחור ואגוז מוסקט שיחד הופכים למחמם אמיתי.

חומרים

1 בצל בינוני

2 כרישה (החלק הלבן בלבד)

4 שיני שום קלופות פרוסות

1 כף שמן

2 בטטות בינוני

4 גזרים

כ 500 גרם דלעת (חתיכה גדולה )

מלח פלפל שחור  לפי הטעם

מעט אגוז מוסקט

עירית קצוצה לקישוט (לא חובה)

חלב קןקוס (אופציה)

אופן הכנה

שוטפים וקולפים את הבצל וקוצצים. שוטפים את הקרישה ופורסים. מאדים בסיר גדול את הבצל, הכרישה והשום בשמן עד גוון זהוב.

בינתיים קולפים את הבטטות, את הגזרים ואת הדלעת וחותכים לחתיכות קטנות, מעבירים לסיר, מוסיפים 6 כוסות מים ואת התבלינים ( מלבד העירית) . מבשלים עד שכל הירקות מתרככים.

מעבירים את הירקות ומעט מנוזלי הבישול לבלנדר או למעבד מזון ומעבדים למרקם דייסתי סמיך ללא גושים. אם המרק סמיך מדי , מוסיפים מיםו/ או חלב קוקוס . אפשר גם לרסק בתוך הסיר במרסק ידני. מתבלים שוב אם יש צורך.

מגישים חם. מפזרים עירית קצוצה במרכז כל צלחת.

Please reload

bottom of page